Pulsatilla


Pulsatilla is een plantenmiddel, welke behoort tot de Ranonkelfamilie-Ranunculaceae.
De kern van het middel Pulsatilla is een ‘vloeiende meegaandheid’.
Situaties die een hinderlijke uitdaging veroorzaken worden vermeden of geaccepteerd. Pulsatilla laat zich omvormen door alles wat met kracht gepaard gaat en is hierdoor beïnvloedbaar, veranderlijk, wisselend, besluiteloos en meegaand.

Pulsatilla past goed bij mensen met een Flegmatisch temperament, INFP.
De Superieure functie is Introvert Voelen.
Ondersteunend/ secundair: Extravert Intuïtie
Tertiair: Introvert Gewaarworden
Inferieur: Extravert Denken

Pulsatilla behoort tot het Sycotische miasma, bij het actieve type zal zich dit vooral uiten als aandachtopeisend gedrag, bij het passieve type als zoeken naar steun en in besluiteloosheid. Het is vooral een middel voor vrouwen, mannen die het middel nodig hebben, zijn zachtaardig met een duidelijk ontwikkelde vrouwelijke kant. Ze kunnen problemen hebben met de testikels of prostaat. Pulsatilla is zachtaardig, romantisch, mild, sentimenteel, emotioneel warm, toegeeflijk, vergevinggezind en snel in lach of traan. Kan de mening van een ander in extreme vorm overnemen. De pathologie van Pulsatilla reflecteert ‘labiliteit‘, waarbij het lijkt dat er een teveel van het element water is. Zoals water heeft Pulstatilla geen eigen vorm en krijgt deze door de omgeving.

Verstoring van het emotionele niveau vertaalt zich in de diepste angst om verlaten te worden. Ze voelen zich al heel snel in de steek gelaten, heeft vervolgens zelfmedelijden, is hierin veeleisend en dwingend voor haar omgeving. Pulsatilla moet zich relationeel geborgen voelen en past zich symbiotisch aan naar de wensen van een partner. Er is de geschiedenis van de patiënt vaak sprake van onderdrukking of verlating door scheiding van de moeder. Pulstatilla is een emotionele spons, heeft behoefte aan veel steun en verzekert zich door aantrekkelijk gedrag van de benodigde liefde en affectie, maar geeft deze niet onconditioneel terug. Het aan kinderlijk grenzende, verantwoordelijkheid ontwijkende gedrag is gemotiveerd vanuit eigenbelang. Kan verdrietig, jaloers, prikkelbaar, zelfs manipulerend zijn in situaties waar een ander meer aandacht opeist. Pulsatilla is emotioneel labiel, de stemmingen kunnen snel wisselen, huilt snel bij tegenslag hetgeen evenals troost verbetering geeft), is verlegen en bloost snel.

Problemen met de hormonale en veneuze circulatie, de modaliteiten van het middel houden verband met de labiliteit van de circulatie. Algemene verergering tijdens puberteit, zwangerschap, menopauze, voor en tijdens de menstruatie. Vaak opgezwollen lichaamsdelen, zoals de buik of voet. Langzame bewegingen zijn kenmerkend; heeft een minimale beweging nodig, want verergering bij rust maar inspanning wekt de symptomen op, doordat dit warmte produceert. Ze neigen naar spijsverteringsproblemen en hebben een afkeer van vet eten. De warmte en passie van hun temperament, wordt gereflecteerd in het fysieke lichaam. Is warmbloedig en verergert door warmte en zon, heeft warme voeten, die ontbloot moeten worden. Kan ondanks dit op paradoxale wijze kouwelijkheid zijn. Verergering door nat te worden (vooral van hoofd en voeten), door vet en zwaar voedsel, warm eten of drinken en alcohol. Voelt zich slecht in warme afgesloten ruimtes en liggen op de linkerzijde. Verbetert in koel water, heeft behoefte aan open lucht en koele wind, langzame beweging in de open lucht verbetert. Druk (=ondersteuning) verbetert.

Algemene verergering tijdens schemering of in de avond, beter in de morgen. De Pulsatilla patiënt drinkt niet veel, zelfs niet tijdens een acute ziekte met koorts en een droge mond, maar het kan ook zijn dat er vaak slokjes water genomen worden. Wisselende symptomen aan één zijde van het lichaam, of diverse tegenstrijdige symptomen. Pulsatilla heeft veel wisselende niet-irriterende (geel/groene)uitscheidingen, menstruatie en zweten in haar beeld. Arsenicum album, Calcium carbonicum, Calcium phoshoricum, Graphites, Lycopodium, Silicea en Sulphur zijn de chronische middelen van Pulsatilla.


Repertorium:

Mind:
Delusion, ruined, will be
Affection, absorbs
Carried, desires to be; slowly
Fear, neglected, of being
Delusion, alone, belong to anyone; she did not
Servile, obsequious, submissive

Generalities:
Air; open, desire for
Warmth, aggravates
Pressure ameliorates
Change, symptoms, constant change
Food, fat and rich aggravates


Terug